Rubriky

Recepty, které z vás udělají hvězdu Velikonoc

Velikonoční nádivka

Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. „Půsťte“ se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!

Doba přípravy: 60 minut (6–8 porcí)

Ingredience: 10 ks den starých rohlíků, 300 g vařeného uzeného masa, 6 vajec, 150 ml mléka, 3 hrsti mladých kopřiv (nebo petrželky, pokud nemáte kopřivy), 50 g másla, slunečnicový olej na vymazání pekáčku, špetka muškátového oříšku, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. krok: Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. krok: Rohlíky a vařené uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte je do větší mísy.
  3. krok: Oddělte žloutky od bílků a společně s pokrájenými kopřivovými listy, mlékem a rozpuštěným máslem přidejte do připravené směsi a promíchejte.
  4. krok: Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte k ostatním surovinám.
  5. krok: Směs ochuťte špetkou muškátového oříšku, čerstvým pepřem a solí a přelijte do pekáčku vymazaného slunečnicovým olejem.
  6. krok: Nechte péct zhruba 40 minut, dokud nebude nádivka pevná a upečená dozlatova.

Velikonoční polévka šmigrustovka

Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek. Veselé Velikonoce, úspěšnou koledu a dobrou chuť!

Doba přípravy: 90 minut (4 porce)

Ingredience: 1 větší cibule, 300 g uzeného masa, 1 pikantní klobása, 1 žloutek, 4 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké mleté papriky, strouhaný křen, 1 l vody, pažitka, sůl, pepř

Postup:

  1. krok: V 1 litru vodu uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.
  2. krok: Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte je do čtyř talířů a do každého přidejte rozpůlené uvařené vejce.
  3. krok: Vývar proceďte a následně přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu promíchanou s moukou a mletou paprikou.
  4. krok: Odstavte, přidejte žloutek a ochuťte solí a pepřem.
  5. krok: Nachystaný vývar rozdělte do talířů a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.

Pštrosí vejce

Pokud už máte navařené a napečené tradiční recepty, které jsou neodmyslitelně spojené s Velikonocemi, a chcete vyzkoušet něco nového, máme pro vás tip! Jestli vám z koledy zbylo hodně uvařených vajec, nemusíte hned myslet na chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou. Recept na pštrosí vejce je rychlý, chutný a zamilují si ho i vaše děti. Pštrosí vejce totiž vypadají jako od dinosaura!

Doba přípravy: 60 minut (4 porce)

Ingredience: 4 vejce uvařená natvrdo, 500 g mletého masa (vepřová a hovězí směs), 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 vejce, 3 žloutky, strouhanka na obalení, rostlinný olej na smažení, sůl, pepř

Postup:

  1. krok: Mleté maso smíchejte se žloutky a kukuřičným škrobem a směs osolte a opepřete.
  2. krok: Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovnoměrně obalte masovou směsí.
  3. krok: Masové bochánky pak dále obalte v rozšlehaném, osoleném vejci a strouhance.
  4. krok: V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a obalené bochánky osmažte dozlatova.
  5. krok: Podávejte s krémovou bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

Mazanec s jogurtem

Věděli jste, že velikonoční mazanec nebo také velikonoční bochník, oblíbené sváteční pečivo ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva? Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!

Doba přípravy: 90 minut + 150 minut kynutí

Ingredience: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 120 g másla, 30 g droždí, 4 žloutky, 250 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, 1 vejce na potření, citronová kůra, 50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě, 50 g mandlových lupínků, špetka soli

Postup:

  1. krok: Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
  2. krok: Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
  3. krok: Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
  4. krok: Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. krok: Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
  6. krok: Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
  7. krok: Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
  8. krok: Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.

Tag

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “Recepty, které z vás udělají hvězdu Velikonoc”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *