Češi pěstují kakao v Amazonii

Majitelé rodinné firmy Steiner & Kovarik se vrátili z expedice z 50hektoravé plantáže v Bolívii, kterou zakoupili v minulém roce. Osadili zatím pět hektarů, což je asi 3600 sazenic kakaovníku. A zároveň přivezli první vzorky kakaa z indiánské komunity Carmen del Emero, která se nachází v srdci Amazonie. „Naše plantáž je umístěna v samotné kolébce kakaa. Moc nás to těší a věříme, že se díky tomu dostaneme mezi nejlepší výrobce čokolády na světě,“ prohlásil spolumajitel Petr Kovařík. Do prodeje jde exkluzivní limitovaná edice z bolívijských bobů divokých kakaovníků. Na počest první české plantáže vznikly navíc speciální boty značky Botas.
Z důvodu rozšiřování sortimentu, kvality a větší ekonomické soběstačnosti koupila firma Steiner & Kovarik plantáž v Bolívii za nižší jednotky milionů korun. Dostala přednost před čínskými investory, kteří o tuto akvizici měli velký zájem. Majitelé Petr Kovařík a Silvie Stenierová se do oblasti u Řeky Beni, největším přítoku řeky Amazonky, poprvé dostali koncem dubna. A byli naprosto nadšení. „Právě odtud kakao pochází. Plánujeme ho pěstovat naprosto přirozeně, nechceme mít klasickou plantáž, kde se vyseká původní porost. Je to dostatečně vzrostlá džungle, do které jen nasázíme kakaovníky,“ dodala Steinerová.
Přední čeští výrobci čokolády, kteří obdrželi už několik mezinárodních ocenění, spolupracují s místními Indiány. „Máme tam zaměstnaného jednoho inženýra z kmene Takana. Dále pro nás pracují indiány z kmene Čimanů, kteří jsou skvělí s mačetou – vysekávají prostor a zajišťují přípravné práce. Jiní indiáni se zaměřují na sázení a zasazování,“ popsala Steinerová. Kakao z Amazonie se rozděluje do dvou druhů – první je původní odrůda (silvestre) a druhá je modifikovaná člověkem (hybrido). „My se zaměřujeme na tu první odrůdu. Čokoláda z těchto divokých bobů je výjimečná, velmi jemná. Ty staré odrůdy mají malé zrno, takže se fermentují podstatně kratší dobu, čímž získají výjimečnou chuť.“
Z pralesa až do tabulky
Majitelé pražské rodinné firmy připravili z amazonských divokých bobů unikátní limitovanou edici Bolivia Carmen del Emero. Jde o čokoládu z 55% kakaa, mléčné čokolády s kokosovým cukrem. Do prodeje půjde 100 až 200 kusů. Další podobná „limitka“ se připraví v příštím roce. „První opravdová sklizeň naší plantáže proběhne do tří let, dříve kakaovníky nerodí. My už tam máme několik kakaovníků vzrostlých, ale nedokážeme říct, jaká bude jejich výnosnost. Strom může plodit deset nebo sto plodů,“ vysvětlil Petr Kovařík „Do té doby máme v plánu vykupovat kakao od místních indiánů. Létat do Bolívie budeme dvakrát nebo třikrát ročně.“
Díky bolívijské plantáži se chce firma Steiner & Kovarik, která se zaměřuje na výrobu bean-to-bar produktů (od bobu po tabulku), dostat mezi světovou elitu. „Brzy budeme výrobcem tree-to-bar, tedy od stromu po tabulkovou čokoládu. Podobných výrobců je jen pár na světě,“ dodal Kovařík.
Speciální „čokoládové“ boty Botas!
V rámci oslavy vůbec první „české“ plantáže v Bolívii vznikla speciální edice bod značky Botas. Limitovaný počet párů bude dostupných na vybraných místech a do prodeje půjde v červenci. „Šlo o přirozené propojení dvou českých značek, které sdílí stejné hodnoty – poctivé řemeslo, úctu k tradici i odvahu jít vlastní cestou. Když nás oslovili ze Steiner & Kovarik s nápadem na botu inspirovanou přírodou, původem a příběhem čokolády, bylo nám hned jasné, že tohle chceme dělat společně,“ prohlásil Vít Staněk, šéf značky Botas. Od prvních skic po finální prototyp uběhly tři měsíce.
„Design vznikal ve spolupráci mezi týmem Steiner & Kovarik a našimi vývojáři a ševci ve Zlíně. Barevnost a jednotlivé prvky obuvi vychází z příběhu plantáží, kde se rodí čokoláda – od modré reprezentující značku, přes barvy přírody až po zemitý základ,“ vysvětlil Staněk. Speciální verze obuvi bude dostupná v prodejnách Steiner & Kovarik, na webu Botas.cz či Vasky.cz
0 Komentáře “Češi pěstují kakao v Amazonii”