Rubriky

Jak správně pít kávu?

Káva neboli černé zlato, tak se občas přezdívá nápoji, který našemu tělu dodává energii, zvyšuje soustředěnost a dle některých studií dokonce snižuje pravděpodobnost výskytu rakoviny. Denně se na světě vypijí asi dvě miliardy šálků kávy. Není proto divu, že si tento nápoj vysloužil svůj mezinárodní den, který připadá na 1. října. A jak si kávu připravit tak, aby nejen skvěle chutnala, ale zároveň jsme z její konzumace vytěžili maximum? Na nákup nejen kávovarů jsme se vydali do Fashion Arena Prague Outlet.

Kdy si dopřát první a poslední šálek kávy?

Pro většinu lidí je káva neodmyslitelnou součástí ranní rutiny. Ale málokdo už ví, že i čas kdy popíjíme svůj první šálek ovlivňuje kvalitu spánku následující večer. Kortizol, hormon, který nás drží vzhůru a v pohotovosti, dosahuje svého vrcholu několik hodin po probuzení – přibližně mezi 9:30 a 11:30 dopoledne. V tento moment nastává ideální čas pro první šálek kávy. Konzumací kofeinu 2–3 hodiny po probuzení nenarušíme přirozené vyplavování kortizolu, který se stará o to, abychom byli ráno plní energie. A ten poslední šálek? Aby mělo tělo dostatek času na zpracování kofeinu a mohli jste v noci bez problémů usnout, popíjejte kávu nejpozději šest hodin před plánovaným spánkem. Například, pokud máte v plánu zalehnout v 22:00, měl by váš poslední šálek kávy přistát na stole nejpozději v 16 hodin odpoledne.

Kolik kávy je moc?

Obsah kofeinu v kávě ovlivňují tři základní proměnné: druh kávy, způsob pražení a typ přípravy. Je ale důležité zmínit, že každý máme na kofein jinou citlivost, což je dáno geneticky. Obecně existují tři typy lidí z hlediska senzitivity na kofein. Lidem v první skupině stačí necelý šálek kávy, aby začali pociťovat neklid, třes rukou a nespavost i přesto, že kávu konzumovali šest hodin před spánkem. Většina populace ale spadá do druhé skupiny lidí, kteří mohou během dne vypít 2–4 šálky bez nežádoucích účinků. Poslední skupinu tvoří asi 10 % lidí, kteří díky nízké citlivosti na kofein mohou bez problémů konzumovat i 5 a více šálků kávy denně. Do jaké skupiny spadáte vy poznáte jednoduchým pozorováním, jak se po kávě cítíte a jaké množství během dne průměrně vypijete.

Jak na výběr kávovaru na míru?

Abychom z kávy skutečně vytěžili maximum benefitů, je podstatné nezanedbat ani její přípravu. Při výběru kávovaru je dobré se zamyslet, jakou kávu preferujete. Je to filtrovaná káva z moka konvičky, espresso, cold brew překapávaná káva nebo cappuccino? Každý druh přípravy je unikátní a nabízí něco jiného. Asi nejpohodlnější variantou pro přípravu espressa jsou automatické kávovary. Při přípravě kávy stačí stisknout jediné tlačítko a káva se automaticky namele, upěchuje a spaří. Kávovar si následně sám odstraní odpad a když je potřeba, pročistí se. Pokud s kávou rádi experimentujete, popřemýšlejte nad koupí pákového kávovaru společně s mlýnkem na kávová zrna. Při výběru pákového kávovaru zkontrolujte, že je přístroj schopný vyvinout tlak alespoň 9 barů. Měl by také zajistit optimální teplotu vody, aby se uvolnily všechny aromatické látky a káva si zároveň ponechala své zdravotní benefity.

Vyzkoušeli jste nappuccino?

Nappuccino, termín odvozený od anglického slova „nap“ (šlofík) a „cappuccino“, je unikátní koncept, který kombinuje vědecké poznatky o benefitech kofeinu a krátkého zdřímnutí. Studie NASA dokonce prokázala, že nappuccino neboli power nap zvyšuje výkonnost o 34 % a bdělost až o 54 %. A jak tedy na odpolední šlofík, který praktikují i kosmonauti, jelikož tělu zaručeně dodá energii? Nejprve vypijte šálek kávy. Poté nastavte budík, který zazvoní za 20–30 minut. Jděte spát (pečlivě zatáhněte žaluzie nebo použijte roušku na oči). Trik spočívá v probuzení se před REM fází spánku, ve které se nám zdají sny – pokud se totiž v této fázi neprobudíme, nejsme unavení a nevyspalí. V kombinaci s účinky kofeinu, které nastupují přibližně 30 minut po vypití kávy, je tento trik nepostradatelným pomocníkem při náročných dnech.

Kafíčko i těm nejmenším

Dožadovaly se někdy vaše děti práva dát si taky kávu? Pokud ano, nic vám nebrání připravit jim jejich první šálek z pohodlí domova. Určitě už jste se v kavárně setkali s pojmem babyccino – nápojem, který sice vypadá jako oblíbené cappuccino, ale ve skutečnosti žádný kofein neobsahuje. Na přípravu babyccina budete potřebovat 100 ml plnotučného mléka, šlehač mléka a skořici nebo kakao. Postup je velmi jednoduchý. Ve šlehači napěníte mléko, které posléze vlijete do hrnečku a posypete kakaem nebo skořicí. Nápoj můžete dozdobit také lentilkami, marshmallows, sušenkami nebo třeba lyofilizovaným ovocem.

Více na www.fashion-arena.cz

Tag

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “Jak správně pít kávu?”

Napsat komentář