Bábovka – klasika českých moučníků
Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se Vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Znáte slovenský štědrák? A co německá štóla, italské panettone nebo španělský turrón? Je jich nepřeberné množství. A co taková absolutní klasika českých moučníků – bábovka? Zdánlivě všední, ale nikdy ne obyčejná. Nechte si domov provonět právě tou vaší nejoblíbenější vánoční ozdobou, nebo letos vyzkoušejte něco nového…
Začneme hned vedle, u našich sousedů. Slovenský národní skládaný koláč z nadýchaného kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní – makovou, ořechovou, tvarohovou nádivkou a domácími povidly to je štědrák – dokonalá kombinace chutí. Německá štóla – kyprá buchta, která zdomácněla i u nás, hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem a má tvar bochníku, který má připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Italské panettone – sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Peče se v Itálii na Vánoce a Nový rok a pochází již z 15. století. Základními surovinami pro španělský turrón jsou mandle, včelí med a cukr, z nichž se tradičním postupem vyrábí sladká hmota podobná tureckému medu. Tento recept se předává z generace na generaci a každá španělská oblast a rodina má svou vlastní upravenou recepturu.
Koláče, bábovky, buchty jsou i dnes základem české sladké kuchyně. Suroviny se mění podle ročního období, teď v zimě využíváme nejraději zásoby povidel, máku, ořechů, zavařenin a sušeného ovoce. Pečení je tradiční způsob, jak potěšit celou rodinu či přátele. Jediné, co ještě potřebujete jsou kvalitní formy a plechy.
Formy na pečení Tefal Delibake jsou vyrobeny z vysoce kvalitní uhlíkové oceli, s německým know-how a představují zaručený klíč k úspěchu! I ty nejsložitější recepty jsou díky nepřilnavému povrchu jednoduché, lze je z forem snadno vyklopit a výborně se čistí. Nepřilnavý povrch Tefal je technická vrstva vyrobená z polymeru s označením PTFE (polytetrafluoretylen) a právě ten určuje v nádobí nepřilnavé vlastnosti. PTFE je ze zdravotního hlediska natolik nezávadný, že je mnohdy využíván ve zdravotnictví k povrchové úpravě kardiostimulátorů a miniaturních trubiček nahrazujících tepny.
S formou na bábovku Tefal Delibake (J1640274) 22 cm si užijte sladkou chuť úspěchu i u těch nejsložitějších receptů! Nepřilnavý povrch formy na bábovku zajišťuje snadné vyklopení usnadňuje pečení a snadno se čistí.
Jablečno-ořechová bábovka
100 g namletých ořechů nejlépe vlašských, ale můžou být mandle
1/2 hrnku třtinového cukru
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku oleje
150 g nastrouhaných jablek
4 vejce
1 prášek do pečiva
100 ml mléka
Tuk + mouka na vymazáni a vysypání formy.
Smícháme nejprve suché ingredience a poté přidáme vše ostatní. Zamícháme a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 45 minut.
TIP: Připravte si polevu z čoko-oříškové pomazánky rozehřáté v mikrovlnné troubě. Ale můžete použít i horkou čokoládu rozehřátou s trochou másla, a nakonec posypat mandlemi.
@fit_stepbystep, Eliška Bodišová
0 Komentáře “Bábovka – klasika českých moučníků”