Rubriky

Meruňky a broskve na vašem stole

Ovoce by mělo být nedílnou součástí našeho jídelníčku celoročně. Ideální je konzumovat čerstvé sezonní ovoce k dopolední i odpolední svačině. Nejen, že tak do těla dostanete výživné látky v podobě vitaminů a minerálních látek, ale také tím vyrovnáte hladinu glukózy v létě, čímž budete předcházet chutím na sladké, a i vaše postava tím dozná pozitivních změn. Teď v létě jsou ideální typicky české meruňky a broskve. Jak s nimi naložit chytře a zdravě? Inspirujte se následujícími fit recepty od odborníků na výživu z NATURHOUSE.

Limetkovo-broskvový chia pudink

Ingredience: 2 broskve, 1 šálek rostlinného mandlového nebo vodou mírně ředěného kokosového mléka, 1 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo lžička stéviového sladidla PECVA, 1 lžička limetkové šťávy, 1 lžička limetkové kůry, 3 lžíce chia semínek, na ozdobu pokrájená broskev, ¼ šálku borůvek

Postup: Broskve spařte vroucí vodou, oloupejte a dužinu jedné broskve rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Druhou nakrájejte na kostičky na ozdobu. Vmíchejte rostlinné mléko, přidejte med nebo stévii, limetkovou šťávu a kůru a chia semínka. Dejte stranou na 2–3 hodiny, aby semínka nabobtnala a vytvořila konzistenci gelu. Rozdělte do misek a zdobte pokrájenou broskví a borůvkami nebo jakýmkoli jiným bobulovým ovocem.

Čokoládové brownie s broskvemi (bez mouky)

Ingredience: 3 lžíce ghí, 80 g hořké čokolády, 100 g mletých nebo rozmixovaných ořechů, 3 bílky, 2 žloutky, 1–2 lžíce stéviového sladidla PECVA, 2 broskve, máslo nebo kokosový olej na vymazání, mleté ořechy na vysypání, strouhaný kokos nebo kousky čokolády na ozdobu

Postup: Nejdříve si vymažte formu tukem a vysypte mletými ořechy nebo kokosem. Troubu předehřejte na 180 °C. Broskve umyjte, vyjměte pecku a nakrájejte na měsíčky. Připravte vodní lázeň, nad kterou rozpustíte ghí a čokoládu. Po rozpuštění odstavte z tepla. Namelte ořechy a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimíchejte. V jedné míse vyšlehejte žloutky, přidejte sladidlo nebo kokosový cukr, vyšlehejte do světlé pěny, v druhé míse zase bílky do tuhého sněhu. Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmíchejte k čokoládové směsi. Těsto vlijte do připravené formy. Povrch pokryjte měsíčky broskve, posypte kokosem a případně kousky hořké čokolády. Pečte přibližně třicet minut.

Meruňkový sorbet

Ingredience: 800 g zralých meruněk, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, citronová šťáva, dle potřeby med nebo kokosový cukr nebo stéviové sladidlo PECVA, lístky máty nebo meduňky na ozdobení

Postup: Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout. Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovou šťávou a případně, s ohledem na kyselost šťávy, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem nebo stéviovým sladidlem PECVA. Zakápněte citronem. Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.

Tag

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “Meruňky a broskve na vašem stole”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *