Ochutnejte vína s vysokou ovocitostí
Bílé broskve, zralé nektarinky, lesní jahody, máslová hruška, červený pomeranč, zelené slívy, angrešt, sušené meruňky… Všechny zmiňované a mnohé další rozmanité druhy ovoce můžeme cítit ve víně. Odkud se berou? Která moravská a česká vína z letošní stovky nejlepších – ze Salonu vín – doporučuje i pro svou jedinečnou svěží letní „ovocitost“ národní sommelierka Klára Kollárová? A s jakými lehkými sezonními pokrmy vytvoří dokonalou dvojici?
Přemýšleli jste někdy, jak chutnají hrozny? Většinou jsou příjemně sladké a hroznové, ale možná v nich také cítíte i jiné druhy ovoce. Proto není nic zvláštního, že jakmile se napijete doušku vína, rozlije se ve vašich ústech ovocný sad nebo třeba květinová louka. V nápoji jsou jednotlivé druhy ovoce vnímány více intenzivně než v samotných hroznech. Jak je to možné? A jaké fáze výrobního procesu zvýrazňují „ovocitost“ ve víně?
„Poté, co se hrozny sklidí, nechávají se fermentovat. Během fermentace, kdy kvasinky přeměňují cukry v hroznové šťávě na alkohol, vznikají různé vonné látky. Mezi ně patří také estery. Jedná se o organické kyseliny, které se přirozeně vyskytují nejen ve víně, ale také v jiném ovoci. Estery stojí za výraznou ovocnou vůni a chutí. Dává smysl, že v červeném víně cítíte tmavé plody (ostružiny, jahody, třešně), v bílém zase např. hrušky, ananas, broskve nebo citrusy,“ vysvětluje národní sommelierka Klára Kollárová.
Když víno zraje, přidávají se i jiné látky. Například zrání v dubových sudech zvyšuje obsah vonných sloučenin na bázi laktátů, které vínu dodají další zajímavou příchuť (např. vanilku, karamel, koření aj.). Komplexní aroma ovšem víno získává i díky jiným sloučeninám, jako jsou např. pyraziny, terpeny, thioly apod.
Müller Thurgau 2021, suché, pozdní sběr, MORAVÍNO s.r.o.
(podoblast Mikulovská, Mikulov, trať Pod Svatým kopečkem I, 13 %)
„V Moravínu umí udělat skvělou müllerku, což dokazuje fakt, že se již podruhé za sebou umístila v Salonu vín. Vloni byla dokonce bestsellerem. Má světle zlatou barvu, voní po rozkvetlé louce a ovocném sadu. V chuti jsou cítit stopy bílých broskví i bezinek. Příjemnou chuť uzavírá jemná kyselina,“ láká na jedinečné víno národní sommelierka Klára Kollárová.
Zakoupíte: Salonvin.cz
Ryzlink rýnský 2021, suché, české zemské víno, Luděk Vondrák
(podoblast Mělnická, Mělník, trať Turbovická, 11,5 %)
„V létě si užijete i mělnický ryzlink. Vína z Čech mají často lehčí a svěžejší charakter než ta moravská, což potvrzujeme. Má citrusový buket s bylinnými tóny připomínajícími tymián a dobromysl, v chuti naleznete stopy zelené slívy a angreštu. Je středně plné, elegantně zakulacené malým zbytkovým cukrem dotvářejícím komplexní harmonii. Příjemný nižší alkohol skvěle doplňuje vyšší extrakt, a tak ho můžete dát i ke kuřeti s bylinkami,“ přibližuje víno národní sommelierka Klára Kollárová.
Zakoupíte: Salonvin.cz
Ryzlink rýnský 2021, polosuché, pozdní sběr, Rodinné vinařství Skoupil
(podoblast Velkopavlovická, Zaječí, trať Růžový vrch, 13,5 %)
„Ryzlink má nespočet tváří a tento je v moselském stylu s jemným zbytkovým cukrem. Má světle zelenkavožlutou barvu. V aroma jsou cítit broskve a citrusy, které postupně přecházejí do květnatých tónů. V chuti se prosazuje limetka a kumquat, pikantní kyselina v závěru předurčuje i k delšímu zrání. Vyzkoušejte třeba s krevetou na grilu a sladkokyselou omáčkou,“ charakterizuje víno národní sommelierka Klára Kollárová.
Zakoupíte: Salonvin.cz
0 Komentáře “Ochutnejte vína s vysokou ovocitostí”