Rubriky

Potraviny, které vás zchladí

Rostoucí denní teploty jsou přesně tím obdobím, kdy si tělo samo řekne o lehčí stravu. Rozhodně ho vyslyšte a využijte všechny sezonní suroviny, které se vám nabízí. Čerstvé ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy i vlákninu. Odlehčit můžete jídelníček i výběrem správných příloh jako je quinoa nebo bulgur, které jsou ideální ingrediencí i do letních salátů.

Sáhněte po potravinách, které hydratují

Hydratace se v létě skloňuje ve všech pádech. Zvýšením konzumace zeleniny můžete tělo správně hydratovat zevnitř, za což se vám odvděčí i vaše pleť. „Půl kilem zeleniny i více denně, můžeme tělu dodat značnou část vody k potřebné hydrataci, vlákninu i celkové množství tráveniny pro správnou peristaltiku střev,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Sladkosti nahraďte čerstvým ovocem a těžká tučná jídla, červené maso a vnitřnosti v jídelníčku se snažte co nejvíce zredukovat.

Vyhněte se nudnému a nezdravému stravovacímu stereotypu

„Mnoho lidí se odbývá rychlou studenou stravou v podobě suchého pečiva, uzenin, paštik, sýrů, sladkostí, káviček, jogurtů, kousků zeleniny a tato jídla se stereotypně opakují, což má u spousty lidí za následek malátnost, unavenost, nechuť k jídlu, plynatost a nevolnost,“ upozorňuje Merva. Využijte všech dostupných zdrojů hlavně lokálních potravin. Doporučuje se konzumace zelené zeleniny, tedy okurek, salátů, bylinek, papriky, špenátu, brokolice apod. Vhodná jsou také rajčata, celer, ředkvičky, mrkev a petržel. Z ovoce meruňky, jahody, broskve, hrozny a melouny. Z luštěnin je nejvhodnější červená čočka, čočka beluga, fazole a boby mladé sóji. Z příloh pak ty, které obsahují podstatné množství bílkovin jako například quinoa a bulgur.

Potraviny, které ochladí

Během horkých dnů je vhodné konzumovat potraviny, jež ochladí a osvěží organismus. Z ovoce sem patří především subtropické plody (kiwi, pomeranče, grepy, banány). Druhů syrové zeleniny přirozeně ochlazujících tělo je spoustu. Za příčinnou stojí obsah vody. Nejvíce doporučujeme konzumaci zelené zeleniny (celer, řapíkatý celer, špenát, zelí, zelené saláty, okurky, cukety, čekanku), ředkvičky, rajčata a vařené brambory a batáty. Tyto potraviny skvěle doplní ryby a mořské plody, které mohou být přes léto podstatným zdrojem bílkovin.

Bulgurový salát s mangem a ořechy

Ingredience: 160 g bulguru Menu Gold, 2 manga, 400 g cottage sýru, 2 lžíce ricotty, 4 lžíce medu, 4 lžíce kokosových plátků, 40 g sušených brusinek nebo rozinek, 40 g pekanových ořechů, lžička skořice

Postup: Bulgur vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme podle návodu na obalu. Po uvaření necháme vychladnout. Mango najemno nakrájíme a v misce smícháme s vychlazeným bulgurem, cottage sýrem, ricottou, sušeným ovocem a skořicí. Osladíme medem podle chuti. Servírujeme ozdobené kokosovými plátky a ořechy.

Kuskus s pečenou zeleninou

Ingredience: 200 g kuskusu Menu Gold, 1 lžička ghee, 100 g cukety, 100 g lilku, 1 šalotka, 2 lžíce olivového oleje, 1 střední paprika, 1 lžička sušeného tymiánu, 50 g vlašských ořechů, hrst sekané čerstvé bazalky, sůl, pepř

Postup: Kuskus vložíme do misky a zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody. Osolíme, opepříme a necháme zakryté cca 10 minut odstát. Poté přidáme lžičku ghee, promícháme a odložíme stranou. Cuketu a lilek nakrájíme na kostičky, smícháme s olivovým olejem a kořením. Připravenou zeleninu vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Po deseti minutách k zelenině přisypeme vlašské ořechy. Pečenou zeleninu smícháme s hotovým kuskusem. Můžeme posypat strouhaným parmezánem nebo tofu. Ozdobíme bazalkou a podáváme.

Obložená quinoa placka

Ingredience: 260 g quinoy bílé Menu Gold, 100 ml rýžového mléka, 2 vejce, 1 stroužek česneku, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli, 2 lžíce olivového oleje, rajčatový protlak, 1 lžička oregana, 200 g krůtí šunky s min. 90 % masa, 200 g mozzarelly

Postup: Quinou propláchneme a přes noc namočíme do vody. Druhý den slijeme vodu a ještě jednou quinou propláchneme. Promícháme s prolisovaným česnekem, práškem do pečiva, solí rýžovým mlékem, vejci a rozmixujeme do hladkého, řídkého těsta. Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme olejem, nalijeme těsto a uhladíme. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 220 °C cca 15 minut. Poté vytáhneme z trouby, natřeme protlakem, posypeme oreganem a navrstvíme nakrájenou šunku a mozzarellu. Plech vrátíme zpět do trouby a dopékáme na 200 °C cca 5 minut, dokud se sýr nerozteče. Podáváme teplé nebo studené.

Tag

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “Potraviny, které vás zchladí”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *