Přírodní ovocné likéry s dotekem mandlí
Ratafia, přírodní ovocný likér s tisíciletou tradicí, je typický pro středomořské oblasti Španělska a Itálie a severovýchodní Francii. Nyní se díky malé rodinné firmě manželů Kleinerových z moravského Žešova u Prostějova dostávají ovocné likéry RATAFIA do prodeje i v ČR a SR v podobě originálních čistě přírodních ovocných likérů bez aromat a syntetických složek Ratafia Almond Spirit. V nabídce jsou tři ovocné likéry – Mandlička, Višnička a Jeřabinka. Všechny likéry jsou čistě přírodní, v ověřené biokvalitě a jako první a dosud jediné přírodní mandlové likéry na světě s certifikací košer.
Tvůrkyní receptur originálních přírodních ovocných mandlových likérů Ratafia Almond Spirit je Růženka Kleinerová, manželka uznávaného lihovarníka Jana Kleinera, který podle jejích receptů namíchal tři ovocné likéry, které zaujaly i porotu jedné z nejprestižnějších mezinárodních soutěží hodnotících alkoholické nápoje San Francisco World Spirits Competition, která dvěma z nich udělila nejvyšší možné ocenění v soutěži dvojitou zlatou medaili (Double Gold).
Více než 25 let zkušeností v oboru lihovarnictví zavedly manžele Kleinerovi dál za hranice prosté výroby. „Naší vizí je spojit přírodu s naším řemeslem a nabídnout tak čistou chuť, která odráží naše hodnoty – čistý ovocný přírodní mandlový likér bez syntetických náhražek a aromat,“ říká Jan Kleiner a dodává: „Procestovali jsme svět, abychom v Kalifornii objevili autentickou chuť a vůni mandlí, které splňují naše standardy. V Kalifornii se nachází na 7 600 farem, které jsou z 91 % vlastněny rodinami pěstujícími mandle po generace. Jsme nesmírně hrdí na to, že můžeme spolupracovat s farmáři, kteří se věnují udržitelnému zemědělství, a nabídnout tak čistou a vytříbenou chuť mandlí v našich likérech Ratafia Almond Spirit. Té opravdové pocty se nám dostalo od jednoho z farmářů, který po doušku našeho likéru pronesl, že se cítí, jako by se procházel po svých rozkvetlých mandloňových sadech.“
Jak říká sama autorka receptů Růženka Kleinerová: „Jadérka mandlí není vhodné zpracovat stejným způsobem jako jejich dužinu, protože veškeré esenciální silice jsou v dužině uchovávány na jiné bázi než v samotném jadérku, které přechovává svůj genetický potenciál, a proto se v nich shromažďují nejcennější aromatické látky.“
Ovocné složky likérů Ratafia Almond Spirit, tedy šťávy z višní a aronií, pocházejí od certifikovaných bio pěstitelů napříč Evropou. Samotné likéry pak vznikají v rodinném lihovaru v Žešově u Prostějova. Výsledkem jsou výrobky s označením „košer“, které se tak pyšní nejvyšší možnou kvalitou 100 % přírodního produktu.
Soutěž San Francisco World Spirits Competition (SFWSC) byla založena v roce 2000 a jde o největší soutěž svého druhu v Severní Americe a jednu z největších a nejvýznamnějších soutěží tohoto druhu na světě. Přibližně 5 500 vzorků lihovin letos hodnotilo v slepých degustačních testech na 70 porotců z řad renomovaných odborníků na alkoholické nápoje jako jsou destilatéři, mixologové, novináři a sommeliéři z celého světa. Porota ocenila přírodní ovocný višňo-mandlový likér Višnička a ovocný likér z aronie (černých jeřabin) s dotekem mandle Jeřabinka v letošním nabitém ročníku likérů hned dvojitou zlatou medailí (Double Gold). Třetí vzorek od stejných autorů, s názvem Mandlička, získal medaili bronzovou. Podobného uznání se nedostalo v naší novodobé historii ještě žádným tuzemským ovocným likérům. Dvojitou zlatou medaili obdrží produkt pouze tehdy, když mu všichni porotci jednomyslně udělí zlatá ocenění.
Více na www.almondspirit.com
0 Komentáře “Přírodní ovocné likéry s dotekem mandlí”