Rýže: potravinová jistota
Používáme ji nejčastěji jako přílohu a v mnoha domácnostech patří mezi základní potraviny, které se v jídelníčku objeví i několikrát týdně. Rýže je jedním z nejdůležitějších plodin na světě, kterou zahrnuje dokonce více než polovina celosvětové populace do svého denního jídelníčku. Její pěstování a sklizeň mají klíčový význam pro zajištění potravinové jistoty a udržitelného rozvoje.
Historie pěstování rýže sahá tisíce let zpátky. První známky kultivace této plodiny jsou zaznamenány v Číně a později se rozšířila do dalších částí Asie. Díky své výživové hodnotě a schopnosti růst ve vodním prostředí se rýže stala základem stravy pro mnoho komunit, zejména v oblastech s vlhkým klimatem. Její schopnost růst v záplavách a podmáčených oblastech jí dává výhodu vůči jiným plodinám.
Rýže patří mezi obilniny a je vhodnou potravinou pro většinu lidí, protože je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a velmi chutná. Převážná část rýže je tvořena komplexními sacharidy. V menší míře obsahuje rostlinné bílkoviny a minimum tuku. Některé druhy rýže, především neloupaná forma, obsahují také významné množství minerálních látek (sodík, draslík) a vitaminů (B, C, D, A). „Ti, kdo často upřednostňují rýži jako přílohu, by měli střídat alespoň jednotlivé druhy rýže. Zvýší se tím pestrost jídelníčku a množství živin jako vitaminů, minerálních látek a vlákniny,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
V obchodě najdete pestrou nabídku různých druhů rýže. Nejoblíbenější přílohové rýže jsou z jednoduchého důvodu jasmínová a basmati. Obě jsou rychle uvařené a hodí se k mnoha pokrmům.
Jasmínová rýže má výraznou květinovou chuť i vůni, proto je dobré ji kombinovat s neutrálními druhy mas, jako je například kuřecí, krůtí, ale i jehněčí. Pro svou výraznou chuť a vůni je vhodným zdrojem komplexních sacharidů jako součást veganských pokrmů. Vhodná je také do čínské kuchyně nebo k indickým jídlům.
Basmati má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Je jemná s mírným ořechovým aromatem a velkou výhodou je její rychlá příprava, okolo 15 minut. Tato rýže se hodí do polévek, nebo ji můžeme podávat s čerstvými bylinkami, zelenou cibulkou, kokosem nebo zeleninou. Je to výborná, lehce stravitelná a hodnotná rýže s významným množstvím komplexních sacharidů, s relativně malým množství vlákniny. Právě proto se hodí jako zdroj energie před tréninkem, který je delší jak hodinu.
„Natural basmati obsahuje ještě více bílkovin, vlákniny i rostlinného tuku. Naopak obsahuje méně sacharidů. Je skvělým zdrojem komplexních sacharidů a živin po tréninku. Před tréninkem natural rýže nedoporučujeme pro vyšší obsah vlákniny,“ radí Milan Merva z Menu Gold.
Jana Bartošová z Menu Gold radí: „Při nákupu potravin porovnávejte měrné ceny.“ V době, kdy se zvyšují ceny všech potravin se stává, že někteří výrobci sníží gramáž zboží, aby zdražení nebylo na první pohled tak patrné. Vy tak koupíte např. 800 g balení rýže za cenu, na kterou jste byli zvyklí u 1 kg balení v domnění, že nakupujete nezměněný produkt. Jedním z nejlepších způsobů, jak si všimnout, že výrobce snížil množství potravin v balení, je sledovat cenu přepočtenou na 100 gramů, nebo například 100 mililitrů, kterou obchodníci uvádějí na regálových cenách. Problém je, že písmo je mnohdy malé a tím pádem i hůře čitelné. Zpozornět byste měli, pokud uvidíte úpravu designu balení, nebo třeba nový slogan. Může jít o signál, že společnost provedla změnu, jejíž součástí může být i množství.
Jasmínová rýže s máslovým pórkem a orientálními kuřecími paličkami
Rozpis na 4 porce: 280 g jasmínové rýže Menu Gold, 8 kuřecích paliček, 150 g cibule, 20 ml olivový olej, 30 g másla, 200 g pórku, 20 g sezamu, sůl, oregano, sladká paprika
Postup: Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu na obalu. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, okořeníme, osolíme a zakápneme olejem. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a s nahrubo nakrájenou cibulí a pečeme cca 45 minut. V polovině doby podlijeme vodou nebo vývarem dle potřeby. Na suché pánvi orestujeme sezam do zlatova. Jakmile vytáhneme paličky z trouby, posypeme je sezamem. K výpeku s cibulí přidáme oříšek studeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Pórek nakrájíme na nudličky a zarestujeme na rozehřátém másle a olivovém oleji. Paličky podáváme přelité šťávou s hotovou jasmínovou rýží.
Smažená rýže s hovězím masem
Rozpis na 4 porce: 320 g rýže basmati Menu Gold, 500 g vyzrálé hovězí kýty, 2 stroužky česneku, slunečnicový olej, 1 cibule, 2 vejce, 320 g brokolice, chilli, sůl, pepř
Postup: Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nastrouhaný česnek s trochou oleje a necháme ideálně přes noc odležet. Basmati rýži uvaříme podle návodu na obalu. V pánvi s rozpáleným olejem zprudka maso orestujeme a odložíme stranou. Brokolici omyjeme a rozdělíme na menší růžičky. Vložíme do vroucí vody, chvíli povaříme a rychle zchladíme v ledové vodě. Do pánve vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, ochutíme chilli a necháme zesklovatět. Přimícháme rozšlehaná vajíčka. Přidáme brokolici, uvařenou basmati rýži a hovězí maso.
Lehce zarestujeme, osolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.
0 Komentáře “Rýže: potravinová jistota”