Rubriky

Tradiční i nové chutě Velikonoc

Velikonoce se blíží a s nimi přicházejí nejen tradiční oslavy, ale také spousta radosti spojené s rodinnými setkáními a lahodnými pokrmy. Jedním z nejoblíbenějších symbolů Velikonoc je mazanec či beránek, dobrý, nadýchaný… a oslazený spoustou cukru. Ovšem v dnešní době, kdy je vyvážený životní styl stále více na vzestupu, hledá mnoho lidí ke klasickým receptům zdravější alternativy.

Není sladké jako sladké

Mazanec, beránek nebo jidáše, to vše je pečivo, které k velikonočnímu hodování zkrátka patří. Bohužel je také plné cukru. Jak tedy přes Velikonoce mlsat i přesto, že jste si dali předsevzetí do nového roku, že budete chtít omezit cukry a nějaké to kilo zhubnout?

Existují mnohá řešení, jak se cukru vyhnout. Buď se omezíte natolik, že si odpustíte i velikonoční pečivo anebo jednoduše nahradíte cukr vhodnou alternativou. Skvělým pomocníkem, jak sladit zdravěji, je stévie nebo čekanka. Plní stejnou úlohu jako cukr, ale přitom se přizpůsobí vašemu zdravému životnímu stylu.

Při velikonočním pečení nahradí cukr např. sladidlo Irbis Stévie nebo Irbis Čekanka. Tato alternativa má výraznou sladkou chuť, ale je přitom čistě přírodní. Díky nim si můžete pochutnat na mazanci nebo beránkovi zcela bez výčitek.

Hody, hody, doprovody… co to házím do té vody?

Pokud se během velikonočních svátků necháte unést a přeženete to s jídlem nebo s konzumací alkoholu, může to mít pro vaše zažívací ústrojí nepříjemné následky. Nadměrné množství cukru a tuků může vést k pocitu těžkosti, nadýmání, a dokonce i ke zvýšení hladiny cholesterolu. O následcích nadměrného užití alkoholu nemluvě. V takových případech může být užitečné mít po ruce šumivé tablety Vyprošťovák, které mohou pomoci ulehčit trávení, zklidnit žaludek a postavit vás opět na nohy. Stačí hodit jednu tabletu Vyprošťováku do vody a s chutí vypít.

Na Zelený čtvrtek jezte zeleninu nebo luštěniny

Zelený čtvrtek je ve východní křesťanské tradici označený jako den, kdy se obvykle nekonzumuje maso. Proto se v tento den podávají pokrmy převážně rostlinného původu.  Dopřát si můžete různé druhy zeleninových polévek, salátů či pokrmů s těstovinami a rýží. Oblíbené jsou také pokrmy z luštěnin, jako jsou fazole nebo čočka. Zelený čtvrtek zkrátka zdůrazňuje jednoduchost a skromnost stravy.

Recept na Zelený čtvrtek:

Krémová špenátová polévka s jáhlami

Špenátová polévka zjemněná smetanou a doplněná jáhlami.

Ingredience:

100 g jáhel Menu Gold, olivový olej, máslo, 40 g brambor, 20 g pórku, 1 l zeleninového vývaru, 80 g špenátu, 40 ml smetany, sůl

Postup:

Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme podle návodu na obalu. Na olivovém oleji a másle jemně zarestujeme nadrobno nakrájené brambory a pórek. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Poté přidáme špenát a smetanu a rozmixujeme do hladka. Podáváme s uvařenými jáhlami.

Tag

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “Tradiční i nové chutě Velikonoc”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *