Tradiční hrstková polévka
Hrstková polévka patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Je sytá, plná vitaminů a její základní ingrediencí je směs luštěnin. Stačí dát po hrstce čočky, hrachu a fazolí nebo sáhnout po již připravené směsi, která obsahuje hned několik druhů těchto luštěnin.
„Hrstková polévka je vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Poslouží jako odpolední svačina nebo první večeře sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí, obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
MENU GOLD Hrstka 500 g
Směs čočky velkozrnné, hrachu žlutého, fazole malé bílé, fazole barevné, fazole adzuki, čočky červené půlené a fazole mungo je určena primárně k přípravě hrstkové polévky. Můžeme z ní ale připravit i pomazánku, karbanátky nebo kaše.
Hrstková polévka – recept
Na 4 porce: 250 g směsi luštěnin Hrstka Menu Gold, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře, snítka libečku, 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, petrželová nať, 1 stroužek česneku, mletý pepř, mletá červená paprika, 1 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky
Postup: Směs luštěnin Hrstka Menu Gold namočíme na 4 hodiny do studené vody. Před vařením směs slijeme a v čisté vodě vaříme spolu s novým kořením, celým pepřem a libečkem cca 50 minut. Občas promícháme. Poté přidáme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno. Osolíme, ochutíme a přidáme prolisovaný česnek. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém másle necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a orestujeme. Hotovou jíšku vmícháme do polévky a necháme projít varem. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.
Náš tip: můžeme podávat i s chlebem jako vydatnou večeři.
0 Komentáře “Tradiční hrstková polévka”