Vláknina pomůže diabetikům
Vláknina je považována za důležitou součást zdravé výživy a hraje velkou roli při léčbě diabetu. Cukrovka je onemocnění, které se vyskytuje v důsledku nedostatku inzulinu nebo špatného využití inzulinu v těle. Existuje několik způsobů, jak můžete snížit riziko rozvoje diabetu, a jeden z nich je zahrnutí vlákniny do vaší stravy. Otázkou je, jak vysoký příjem vlákniny ovlivňuje úmrtnost, kontrolu glykémie a další kardiometabolické rizikové faktory u dospělých s prediabetem nebo diabetem.
Lepší kontrola glykémie a snížení rizika kardiovaskulárních chorob
Tento druh rostlinného materiálu tělo nedokáže trávit a vylučuje ho z těla. Přestože to nezní příliš lákavě, vláknina má mnoho zdravotních výhod. Na základě výsledků studií se zjistilo, zvýšený příjem vlákniny má pozitivní vliv na kontrolu glykémie a další rizikové faktory. Druhý benefit vlákniny byl, že může vést ke snížení počtu úmrtí a snížení rizika kardiovaskulárních chorob. „Konzumace vlákniny a prebiotik může vést ke zlepšení zdraví a prevenci nebo léčbě onemocnění. Konopná vláknina a prebiotika mají také příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění,“ sděluje MUDr. Rodion Schwarz, vedoucí lékař ze SCHWARZ CLINIC, www.schwarzclinic.cz.
Zdravější střeva
Kromě toho vláknina zlepšuje trávení a zdraví střev. Výsledky studií ukázaly, že zvýšený příjem vlákniny vedl ke snížení úmrtnosti ze všech příčin. Například u denního příjmu vlákniny 35 g srovnatelnému s průměrným příjmem 19 g bylo zaznamenáno absolutní snížení počtu úmrtí o 14 na 1 000 účastníků po dobu trvání studie, což ukazuje jasnou závislost na dávce. „Během uplynulých let došlo k zásadním změnám složení a kvality potravy, což má negativní dopad na zdraví populace. Proto je důležité jíst prebiotické vlákniny, jako je konopná vláknina, aby se zajistilo správné fungování trávicího traktu a celkového zdraví organismu. Samozřejmě byste měli také dodržovat zdravý životní styl, který zahrnuje cvičení a omezení konzumace nezdravých potravin a alkoholu,“ vysvětluje Jiří Stabla, zakladatel značky Stabla.cz, www.stabla.cz.
Vláknina také vede ke snížení:
- glykovaného hemoglobinu (HbA1c)
- plazmatické glukózy nalačno
- cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL)
- triglyceridů
- tělesné hmotnosti, indexu tělesné hmotnosti (BMI)
- C-reaktivního proteinu ve srovnání se stravou s nižším obsahem vlákniny.
Na závěr lze říct, že zvýšený příjem vlákniny může mít významné zdravotní výhody pro diabetiky a prediabetiky. Vláknina pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob, zlepšuje trávení a zdraví střev a může vést ke snížení glykovaného hemoglobinu, cholesterolu v lipoproteinech a tělesné hmotnosti. Důležité je zahrnout prebiotické vlákniny, jako například konopná vláknina, do stravy a dodržovat zdravý životní styl, včetně cvičení a omezení konzumace nezdravých potravin a alkoholu.
Produktový tip:
Konopná vláknina se stává významným prebiotikem. Její význam v jídelníčku zdravého životního stylu stále roste. STABLA konopná vláknina pochází z přísně kontrolované šarže a je šetrně skladována. Vysoká jakost vlákniny je vždy zaručena dlouholetým know-how, mezi které se řadí spolupráce s nejlepšími farmáři. Pěstováno s láskou. Bez chuti a zápachu, vhodná pro dospělé a děti od 3 let.
0 Komentáře “Vláknina pomůže diabetikům”