Kam pro to nejlepší ovoce?
Zatímco jarní zelenina se na záhoncích začíná objevovat brzy, ovoce si dává na čas. Sezona zpravidla začíná sběrem jahod, které čerstvé seženete už v květnu. V červnu se objeví angrešt, višně a oblíbené třešně. Dejte šanci ovoci v bio kvalitě a uvařte si jahodové Gazpacho – neboli jahodovou studenou polévku. Zpříjemněte si přicházející teplé dny!
Po podzimní sklizni uběhlo několik chladných měsíců a nyní opět přichází čas, kdy budeme mít možnost kouzlit s čerstvým ovocem. A aby to čerstvé ještě lépe chutnalo, doporučujeme jej vybírat v bio kvalitě. Biopotraviny a biosuroviny pocházející z produkce ekologického zemědělství seženete na lokálních eko farmách, které své ovoce nabízejí přímo ve faremních obchodech, on-line nebo prostřednictvím bedýnkových systémů.
Při pěstování ovoce i zeleniny v biokvalitě musí farmáři dodržovat přísná pravidla a používat pouze přípravky na ochranu rostlin, které jsou pro ekologické zemědělství povolené, tedy často na přírodní bázi. Používají se například výluhy z bylin, mikroorganismy nebo rostlinné oleje.
Bio farmy svým působením výrazně napomáhají k obnově a zachování půdní úrodnosti pro další generace. K lepšímu stavu životního prostředí přispívají i kratší distribuční cesty, neboť farmy fungují převážně lokálně a nedovážejí své produkty tisíce kilometrů. Svým lokálním působením napomáhají také k rozvoji místní ekonomiky. Seznam ekofarem najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio.cz, kde pomocí interaktivní mapy vyhledáte nejbližší farmy dle vaši aktuální polohy.
Přesvědčte se sami
Vrchol jara je ideálním obdobím k výletům, a to obzvlášť na ekofarmu. Najdete zde nespočet čerstvé zeleniny, jako jsou cukety, chřest, květák, kedlubny, saláty, mrkve i okurky, ale i první ovoce. Kromě čerstvých plodin na farmách seženete i kvalitní mléčné výrobky a maso v bio kvalitě.
V obchodech tyto produkty najdete pod označením loga biolistu nebo biozebry. Jedině tato dvě loga zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu! V případě nebalených plodin se ujistěte přímo u prodejce. Na požádání vám předloží certifikát o původu biopotraviny. A pamatujte, co nemá certifikát nebo logo, není bio.
Náš tip: Domácí jahodová polévka
- 300 g bio jahod
- 1 ks bio okurky, oloupané
- 2 ks bio papriky (červená a zelená)
- 5 ks loupaných bio rajčat
- hrst bio chilli papričky
- sůl a bio pepř podle chuti
- bio máta na ozdobu
Pokrájejte očištěné jahody a dejte je do hrnce. Podlijte pár lžícemi vody, přidejte lístky máty a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 minut a poté vypněte. Jakmile směs vychladne, přidejte další ingredience a směs dohladka rozmixujte. Na závěr ozdobte mátou.
- Předchozí Jak na svatební přípravy
- Následující Na Zuzanu Bubílkovou si adepti na Muže roku nepřijdou: Mne neoblafnou!
0 Komentáře “Kam pro to nejlepší ovoce?”