Věděli jste tohle o rýži?
Máme ji na talíři i několikrát do týdne. Stala se součástí našich jídelníčků a perfektně ladí třeba s omáčkami a masem, nelze samozřejmě vynechat rizoto nebo sladké rýžové nákypy. Nespokojte se jen s rozdělením na dlouhozrnnou a kulatozrnnou, nabídka je totiž mnohem širší a můžete s ní výrazně zpestřit oblíbené pokrmy.
Rýže patří mezi obilniny a je vhodnou přílohou pro většinu lidí, protože je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a velmi chutná. Převážná část rýže je tvořena komplexními sacharidy. V menší míře obsahuje rostlinné bílkoviny a minimum tuku. Některé druhy rýže, především neloupaná forma, obsahují také významné množství minerálních látek (sodík, draslík) a vitaminů (B, C, D, A). „Ti, kdo často upřednostňují rýži jako přílohu, by měli střídat alespoň jednotlivé druhy rýže. Zvýší se tím pestrost jídelníčku a množství živin jako vitaminů, minerálních látek a vlákniny,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
Sport a rozvařená rýže
„Když rýži rozvaříme, výrazně zvýšíme její glykemický index. Její konzumací pak zvyšujeme hladinu glukózy v krvi a produkci inzulínu v těle. Jednoduše urychlíme její vstřebávání a pocit hladu po konzumaci rozvařené rýže přichází mnohem rychleji. Rozvaření rýže doporučuji pouze za předpokladu, že ji použiji jako rychlý zdroj snadno vstřebatelných sacharidů během dlouhodobého výkonu vytrvalostního či silově vytrvalostního charakteru jako je cyklistika, ultra-běhy, Ironman. Osobně s rýží experimentuji a používám ji v různých kombinacích s vhodnými tuky před i během tréninkové jednotky,“ vysvětluje Milan Merva z Menu Gold.
Loupaná nebo neloupaná
Rozdělení je jednoduché a na první pohled je rozeznáte. Loupanou formu známe jako rýži bílou. Je zbavena slupky, obsahuje výrazně méně vitaminů a minerálních látek než neloupaná. Řádíme sem rýži dlouhozrnnou, střednězrnnou, kulatozrnnou, basmati, jasmínovou i parboiled. Neloupaná rýže, jak už označení napovídá, není zbavena slupky, a proto je bohatší na vitamíny, minerální látky, rostlinné tuky, ale i bílkoviny. Můžeme sem řadit rýži natural, natural basmati rýži, divokou rýži a červenou natural rýži.
Jednotlivé druhy rýže a k jakým jídlům se hodí
Rýže (hnědá) natural
Je to rýže, jejíž zrnka nebyla zbavena slupky. Díky tomu obsahuje vlákninu, minerální látky, vitaminy a více bílkovin. Tato rýže má výraznou zemitou chuť po oříšcích a její pravidelná konzumace napomáhá obohatit jídelníček o živiny a vlákninu. Pro optimální konzistenci a chuť je vhodné ji vařit déle, občas ji promíchat a zkoušet konzistenci v průběhu vaření.
Jasmínová rýže
Je lepivá, takže se hodí zejména k jídlům s jakoukoliv omáčkou. Má výraznou květinovou chuť i vůni, proto je dobré ji kombinovat s neutrálními druhy mas, jako je například kuřecí, krůtí, ale i jehněčí. Pro svou výraznou chuť a vůni je vhodným zdrojem komplexních sacharidů jako součást veganských pokrmů. Vhodná je také do čínské kuchyně nebo k indickým jídlům.
Rýže basmati
Basmati má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Je jemná s mírným ořechovým aromatem a velkou výhodou je její rychlá příprava okolo 15 minut. Tato rýže se hodí do polévek, nebo ji můžeme podávat s čerstvými bylinkami, zelenou cibulkou, kokosem nebo zeleninou. Je to výborná, lehce stravitelná a hodnotná rýže s významným množstvím komplexních sacharidů, s relativně malým množství vlákniny. Právě proto se hodí jako zdroj energie před tréninkem, který je delší jak hodinu.
„Natural basmati obsahuje ještě více bílkovin, vlákniny i rostlinného tuku. Naopak obsahuje méně sacharidů. Je skvělým zdrojem komplexních sacharidů a živin po tréninku. Před tréninkem natural rýže nedoporučujeme pro vyšší obsah vlákniny,“ radí Milan Merva z Menu Gold.
Rýže parboiled
Zvláštnost parboiled rýže spočívá v tom, že se neloupané zrno rýže speciálně upravuje pomocí páry. Při tom přejdou ze slupek do zrna minerální látky a vitaminy. Obsahuje o něco více vlákniny a barva této rýže je díky propařování lehce nažloutlá. Velká výhoda je, že se nerozvaří a nelepí se. Je určena pro ty, kteří mají rádi sypké rýže. Dalším benefitem této rýže je schopnost zasytit na dlouhou dobu. Celková doba přípravy je kolem dvaceti minut. Hodí se zejména jako příloha nebo do polévek místo nudlí.
Rýže kulatozrnná
Obsahuje velké množství škrobů, v menší míře vitaminy (především skupiny B) a minerální látky. Množství záleží na způsobu zpracování rýže, v naturální podobě je rýže bohatší na vitaminy, bílkoviny, minerální látky i vlákninu. Díky své lepivé konzistenci lze z kulaté rýže připravit různé nádivky a náplně, španělskou paellu, rýžové placičky, kuličky, rizoto, rýžový puding, rýžový nákyp, rýžové kaše, nebo ji použít jako pojivo s jinou surovinou (pohankou, bulgurem, kuskusem apod).
Rýže arborio
Má velmi krátká a oválná zrna. Připravují se z ní proslulá italská rizota, která mají krémovitou strukturu. Vhodná je také při přípravě sladké mléčné rýže nebo rýžového pudingu. Obsahuje velké množství škrobu, proto rýže po uvaření hodně lepí a má kašovitou strukturu. Vnitřek zrn však zůstává pevný. V kombinaci s dýní, cuketou, hráškem nebo mrkví, se zeleninovým vývarem, máslem a parmezánem vytvoříme velmi chutný odlehčený oběd.
Rýže carnaroli
Tato rýže je velmi podobná odrůdě arborio. Také dobře vstřebává vodu a je také vhodná na přípravu rizota. Je bohatým zdrojem vitaminů E a K, draslíku, fosforu a vápníku.
Vialone nano
Tato italská rýže obsahuje také hodně škrobu a je ceněná především proto, že velmi dobře vstřebává chuť a vůni koření či vývaru. Používá se zejména pro přípravu rizota z mořských plodů.
Rýže divoká
Divoká neboli indiánská rýže má ve srovnání s ostatními menší poměr tuku a sacharidů. Je vhodnou přílohou během redukčního režimu a pro diabetiky. Mezi její pozitivní účinky patří například podpora trávení a podpora pročištění trávicího traktu. Pozitivně ovlivňuje i kvalitu vlasů, pokožky a nehtů. Připravuje se několik desítek minut a je nutné ji den před konzumací namočit.
- Předchozí Otevření salonu Said Kate v devil stylu vzbudilo velký rozruch!
- Následující Adventní překvapení na poslední chvíli
0 Komentáře “Věděli jste tohle o rýži?”