Rubriky

Probiotika pro lepší imunitu, trávení i náladu

S příchodem chladnějších dnů dochází v našem těle k výraznému oslabení imunitního systému a tím pádem i k větší hrozbě nemocí. Abychom těmto neduhům účinně předcházeli, měli bychom na podzim zvýšit nejen příjem vitaminů a minerálů, ale také probiotik, jejichž přítomnost ve střevech může mít pozitivní vliv na naše tělo i mysl. Probiotika představují důležité živé mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují v našem trávicím traktu a pomáhají udržovat rovnováhu střevního mikrobiomu, který je u každého člověka natolik specifický, že by se dal přirovnat k otisku prstu. Vedle toho, že podporují správné trávení, posilují také náš imunitní systém – a to dokonce až z 70 procent.

Účinná pomoc zevnitř i zvenčí

Přítomnost probiotik je ale významná také z mnoha dalších důvodů. Díky nim dochází ke správné regulaci tuků v těle nebo syntetizaci některých vitamínů, enzymů a mastných kyselin. Jejich účinky se ale mohou projevit i na venek, a to například na vzhledu pokožky. Konzumací probiotik lze v organismu zmírnit některé zánětlivé procesy, jako je akné nebo růžovka. Je to však ale pouze za předpokladu, že jich máme v těle dostatek – a to minimálně v počtu stamilionů.

Dopřejte si zakysané mléčné výrobky

Jak nejlépe a nejsnáze zařadit tyto zdravé mikroorganismy do našich stravovacích návyků? K nejoblíbenějším a nejdostupnějším probiotickým potravinám patří rozhodně jogurt. Obsahuje totiž živé kultury (nejčastěji se jedná o jogurtovou kulturu Streptococcus termophillus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgarius), které posilují střevní mikroflóru, pomáhají trávit potravu, vstřebávat živiny a zároveň zlepšují celkovou obranyschopnost.

Selský jogurt zraje přímo v kelímku

Některé druhy jogurtů jako například Selské jogurty od českého výrobce Hollandia, zrají přímo v kelímcích díky jogurtovým kulturám, které jsou do mléka přidávány během výroby jogurtu. Proces zrání spočívá ve fermentaci mléčného cukru (laktózy) na kyselinu mléčnou a tím pádem vysrážením mléčných bílkovin, jogurtovými bakteriemi. Některé jogurty navíc obsahují speciální vybrané kmeny bakterií, s ověřenými zdravotními účinky, které se také nazývají probiotické bakterie

„Selský jogurt jsme na český trh přinesli už v roce 1991. Dodnes si zachováváme tradiční proces výroby, při kterém je syrové mléko přijato do mlékárny, kde následuje jeho čištění, homogenizace, pasterizace a chlazení na teplotu, při které budou jogurty zrát. Mléko, doplněné o miliardy jogurtových a probiotických bakterií, je následně zabaleno do kelímků, v případě ovocných jogurtů se na dno přidává ještě ovocná složka. Takto naplněné kelímky nakonec putují do zracích boxů, kde šest hodin zrají,” vysvětluje proces Pavel Dostál, vedoucí výroby ze společnosti Hollandia. Ta nyní přichází s novou kampaní s názvem „Se mnou dozraješ ke štěstí”, která se zaměřuje právě na tuto unikátní metodu zrání a její benefity, které spotřebitelům nabízí.

Jogurty lze přitom konzumovat mnoha způsoby. Jsou skvělé ke snídani, jako rychlá svačinka pro děti nebo součást studené kuchyně, ať už v podobě zálivek, dipů či omáček.

Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

Ingredience: brambory 200 g, loupaná cizrna 200 g, bílý Selský jogurt Hollandia 100 g, zeleninový vývar 1,5 l, olivový olej 100 ml, pažitka 80 g, cibule 1 menší ks, slunečnicový olej, sůl, pepř

Postup:

  1. Nejprve dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme vařenou cizrnu, necháme společně restovat.
  2. V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 °C a vsypeme pažitku, necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.
  3. K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.

Tag

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “Probiotika pro lepší imunitu, trávení i náladu”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *